SkanPers kommunikation

Skanpers.no

Blogg

Hvem liker du å dele gleden med?

Aug 13, 2013

Når vi mennesker opplever noe godt vil vi gjerne dele det med andre. I den forbindelse vil jeg fortelle en historie som kunne ha vært fra virkeligheten.

Ola forteller begeistret sin kollega om gårsdagens ”skulderklapp”. Kollegaen ser på ham, lytter og smiler. Ola merker hans interesse for å høre mere. Han får spørsmål, hans glede legges merke til, og de har en god samtale over en kopp kaffe.

Senere på dagen forteller Ola det samme til en annen kollega. Hun smiler, men holder seg litt tilbake. Ola får ingen spørsmål. Fint, sier hun bare. Ola kjenner at her var det ingen særlig interesse for å høre mere, og han går hurtig videre.

Etter arbeidet møter Ola en gammel venn, og i snakken forteller han om ”skulderklappen”. ”Det er sikkert en baktanke”, sier vennen. ”Bare vent, så får du en masse overtidsarbeide. Det er alltid en bakside av medaljen”. Ola merker begeistringen faller. Negativiteten smittet og Olas opplevelse mistet glansen.

Dagen før fikk kona historien. Hun satt der med sin iphone. Ola fikk ingen blikkontakt, ingen smil, og han fornemmet at hun var et helt annet sted. Han stoppet hurtig å fortelle, og gikk ut på kjøkkenet. Gleden som boblet i formiddag forsvant.

Historien viser fire måter å snakke med andre mennesker på, henholdsvis aktiv konstruktiv, passiv konstruktiv, aktiv destruktiv og passiv destruktiv. Fire kommunikasjonsmønstre som bygger på Shelleys Gabels forskning fra 2004.

Vi har vel alle prøvet, både å bli møtt av de fire ”varianter”, og kanskje også selv møtt andre med de samme fire ”varianter”.

Det å samtale aktiv konstruktivt med andre mennesker skaper betingelser for gode dialoger. Det gir tilstedeværelse i nuet og viser en genuin interesse for andres opplevelser. Et godt arbeidsmiljø er sannsynligvis betinget av noen kollegaer med evnen til å være aktiv konstruktiv i møte med andre.

Aktive konstruktive samtaler er ikke alltid forenlig med travle arbeidsdager. Jeg tripper selv hvis jeg blir avbrutt for tredje gang. Så handler det kanskje mere om grensesetting, og det er heller ikke så lett. Det pleier å fungere hvis jeg sier, ”det her er jo strålende, og jeg vil glede meg til å høre mere om skulderklappen i kaffepausen”.

Hvordan møter du andres begeistring??

De bedste hilsner fra KitCategory: Gjesteblogger

Tanker?

Posted by ukojocasea on
http://mewkid.net/buy-xalanta/ - Amoxicillin Online Amoxicillin btm.mscj.skandinaviskpersonell.no.uoz.qz http://mewkid.net/buy-xalanta/
Leave a Reply(Your email will not be publicly displayed.)


Captcha Code

Click the image to see another captcha.