SkanPers kommunikation

Skanpers.no

Blogg

Er du en KRUMTAPP eller vil du bli det?

Sep 02, 2013

Kjenner du ordet krumtapp? Ikke? Hør her:

Når jeg har vært student på ulike skoler og kurs de siste årene har jeg lagt merke til en spesiell ting ved mine medstudenter.

Det gjelder like mye om faget har vært merkevarebygging, reputation management eller brukeropplevelser. For ikke å snakke om design. I pauser over kaffekopper, eller som høylytte hjertesukk til forelesninger kommer det alltid noe sånt :

«Ja, det er lett for DEG å si, men hvordan skal
JEG klare å overbevise sjefen min om at det er
lurt for bedriften å gjøre det du sier?»

Det virker nesten som mange av deltagerne skulle ønske at de hadde tatt med seg sjefen på kurs, slik at han kunne tatt del av ideene, kunnskapen og innovasjonsånden. Isteden må man ved dagens slutt prøve å pakke med seg alt dette på trikken hjem og fundere på hvordan man skal gjøre ANDRE delaktige i det man har lært, slik at de også «kan se lyset».

Frustrasjonen er ikke begrenset til studentmassen.
På mitt forrige studium hadde vi flere lærebøker der forfatterne helt åpenbart visste noe omå ikke bli lyttet til når de snakket om kritiske viktige ting i sitt fag,
i sin egen organisasjon eller som innleiede konsulenter.

Her er et eksempel fra en norsk bok:
«Siloer må forsvinne.
Følelsen av å være et tannhjul i et større maskineri uten å ha noen reell påvirkningsmulighet er noe de fleste som har jobbet i mellomstore og store virksomheter, kan kjenne seg igjen i»

(Ove Dalen og Eirik Rønjum: Slik lykkes du endelig med innhold på nett.
Fagbokforlaget 2012)

Seth Godin har skrevet en hel bok om å slutte å være et tannhjul i et maskineri (a cog in the machine) og begynne å være en «Linchpin» som boka heter, – og som direkte oversatt betyr KRUMTAPP. Om dette litt alderdommelige norske ord, sier Wikipedia:

«Krumtapp er en eldre betegnelse på veivtapp. En vital mekanisk del, som brukes mellom stempelmotorens veivaksel og råde, for å overføre opp- og nedgående (frem- og tilbakegående) bevegelser til en roterende bevegelse eller omvendt. Ordet brukes i overført betydning om ildsjeler som er sentrale og tilnærmet uunnværlige for en sak eller bevegelse, dels fordi de styrer krefter, dels fordi de besitter og styrer informasjon»

krumtappen

Er du en KRUMTAPP eller vil du bli det? Tankeledere og ildsjeler finnes på alle nivåer i en organisasjon. Du behøver ikke være «leder» i gammaldags forstand for å delta på den kostnadsfrie virtuelle lederkonferansen 2013.
Her får du masse nyttige tips om hva du kan gjøre for å bli en leder man lytter til.

Og der skal jeg snakke om hvordan du kan bruke presentasjoner effektivt når du sprer dine ideer, uten at folk lider Powerpoint-døden under din ledelse…

Håper vi sees!
HanneTags:
Category: Du som leder

Tanker?

Leave a Reply(Your email will not be publicly displayed.)


Captcha Code

Click the image to see another captcha.